Bibliotek P-Ö

Ljudboken har generellt haft lägre status än den tryckta boken
Biblioteket kan alltså vara din bästa källa till ljudböcker. En ljudbok har dock inte riktigt lika hög status som den tryckta boken. Det är rimligt att anta att detta beror tidigare användning av ljudböcker i samband med lässvårigheter, exempelvis för dyslektiker eller synskadade. Detta synsätt lever tyvärr kvar i många olika sammanhang. Anezka Kuzmicova, forskare vid Stockholms universitet, har dock skrivit en vetenskaplig artikel om detta och hon vill slå ett slag för ljudboken:

– Om man tittar på text från nöjesperspektivet så funkar ljudboken kanske till och med bättre i många situationer. Det är något man vet, något man har forskning på. Det är alltid bra att lyssna på berättelser, hur man än gör det, säger hon.

Företrädare i branschen välkomnar också denna forskning. VD:n för ljudboksförlaget Storyside, Helena Gustafsson, säger:

– Tidigare gjordes ju ljudböcker för synhandikappade, dyslektiker, sådana som hade svårt med läsning. Och det hänger kvar och därför blir ljudboken något för dem, inte för mig som kan läsa. Så är det ju inte, ljudboken är ju något helt annat. Egentligen inte jämförbar med den tryckta texten, utan en egen skapelse.

Det är alltid bra att lyssna på berättelser – hur man än gör det

Nedan fortsätter vår listning av bibliotek där du kan lyssna på böcker. Detta gäller del två av alfabetet, eller P-Ö. Vi har även listat Bibliotek A-O.

biblioteket

Hitta biblioteket (på din ort eller i din kommun) i vår lista från P-Ö
Partille

Skellefteå

SkåneSydost (innefattar ett 20-tal filialer, se hemsidan för mer info)

Sollentuna

Solna

Stockholms stad

Sundbyberg

Sundsvalls stad

Tyresö kommun

Uppsala (innefattar ett 15-tal andra filialer, se hemsidan för mer info)

Vallentuna

Visby

Värmland (innefattar ett 40-tal filialer, se hemsidan för mer info)

Västerås stad

Västra Götaland (innefattar ett 25-tal filialer, se hemsidan för mer info)

Växjö

Örebro

Örnsköldsvik (innefattar ett 10-tal andra filialer, se hemsidan för mer info)

Hittar du inte det närmaste biblioteket i listan ovan? Lugn! Det betyder inte att ljudböcker saknas där. Kontakta dem för mer information om vad de kan erbjuda. De bibliotek som nämns ovan är de som är mest populära i detta avseende för närvarande. Vi strävar efter att kontinuerligt uppdatera denna lista med nya länkar för att omfatta så många orter som möjligt.