Gratis ljudböcker
Här kommer tips på gratis ljudböcker! Det finns flera sätt att avnjuta en ljudbok idag, som till exempel via kassettband, CD och MP3 samt genom strömning via internet till dator, “paddor” och mobiltelefoner (här behöver man dock internetuppkoppling). På nätet finns ett flertal gratissajter där man kan ladda ner ljudböcker. Den enda nackdelen i sammanhanget är väl att svenska verk inte är så vanligt förekommande. Om man däremot kan tänka sig att lyssna på engelska sådana, så finns det en hel del att välja på. Här kommer några exempel på vad som finns till buds. För att komma till respektive sajt, klicka bara på loggan nedan så kommer du vidare till startsidan.

Största resursen med gratis ljudböcker

ljudböcker app

Librivox.org startades redan 2005 av den Montreal-baserade författaren Hugh McGuire. Sajtens motto är “att göra alla böcker i det offentliga rummet tillgängliga, helt gratis, i ljudformat över internet”. Har ett nära samarbete med Project Gutenberg. Man erbjuder tillgång till över 24 000 verk och är den i särklass största resursen online (och även den sajt många andra gratissajter hämtar sina verk ifrån).

 

Övriga resurser med gratis ljudböcker

gratis ljudböcker

ProjectGutenberg.org är den äldsta sajten på webben (startade redan 1971!) när det gäller gratisversioner, men är i det här sammanhanget kanske mest kända för sin e-boksamling på drygt 54 000 exemplar. Det finns dock även ett betydligt mindre antal ljudböcker på sajten. De är uppdelade i två kategorier: Böcker upplästa av människor och böcker lästa av en datorgenererad röst. Nära samarbete med Librivox.

 

 

Internet Archive grundades 1996 med fokus på att ge universell tillgång till all kunskap på nätet. Man har också inriktat sig på att spara innehållet på webben (har i nuläget 20+ år webbhistoria). Vad gäller ljudböcker så kommer de flesta verken från LibriVox, men det finns även en del intressant från annat håll. På sajten finns drygt 14 000 ljudböcker.

 

 

gratis ljudböcker

Learnoutloud.com startades samma år som Librivox, det vill säga 2005. Målet var att kunna visa upp det bästa innehållet gällande ljud- och videoinnehåll inom lärande. Detta har inte förändrats mycket under åren. Dock har man fått rikta om kursen lite grand i och med den strömmande ljudbokens ökande popularitet. Här hittar du tusentals utbildande och inspirerande lyssningsobjekt i kategorin gratis ljudböcker.

 

 

LoyalBooks.com hette tidigare BooksShouldBeFree. Webbplatsen är dessutom användarvänlig för skärmläsare, vilket gör att resurserna här också är tillgängliga för personer med synproblem. I ljudboksavdelningen finns 7 000+ inspelningar (det mesta från LibriVox).

 

 

Här samlar man högkvalitativa verk inom kultur och utbildning. Man konstaterar på sajten att alla dessa inspelningar är berikande och gratis, men att det kan vara svårt att hitta dem på egen hand via nätet. Därav tanken med Open Culture. Sajten har samlat runt 900 ljudböcker.

 

 

Till sist: Vi vill också passa på att nämna en kanske lite otippad sajt i de här sammanhangen, nämligen YouTube! Här finns faktiskt en del ljudboksinspelningar tillgängliga. Prova med att gå in på sidan och sök sedan på ljudböcker, eller om du har något specifikt prova med detta.