Sajter online med gratis ljudböcker

Gratis ljudböcker online finns det gott om och audiobook är det engelska ordet för ljudbok. Det finns en anledning till att vi nämner detta just här. När man tipsar om gratis ljudböcker i form av sajter så är det engelska språket väldigt dominerande. Det betyder alltså att om du kan tänka dig att lyssna till en ljudbok (eller audiobook då!) på engelska har du stora valmöjligheter bland gratissajterna!

gratis ljudböcker

Nu saknas inte svenska verk helt. Den största resursen, LibriVox, har ett knappt 30-tal sådana och Project Gutenberg något drygt 50-tal. Men det handlar alltså om ganska få verk totalt på svenska. Så – Njut gärna av de gratisresurser som finns på nätet, men gillar du att lyssna till engelskspråkiga verk så har du en klar fördel! Vill du däremot hitta de senaste svenska ljudböckerna så tipsar vi om vår bibliotekslista!

Skulle du, av någon outgrundlig anledning, tröttna på att lyssna på ljudböcker kan vi tipsa om något annat via denna flik. Det är naturligtvis också gratis att lyssna på detta!

Librivox

gratis ljudböcker

Hugh McGuire, grundare av LibriVox.

LibriVox har ett stort urval av gratis ljudböcker, inspelade av volontärer som har läst kapitel från böcker som är offentliga.

Du kan hitta gratis ljudböcker genom att söka efter titel, författare, genre/ämne eller språk. Det är även möjligt att bläddra igenom alla titlar i katalogen, endast visa de senaste ljudböckerna samt prenumerera på nya utgåvor som poddar.

På varje boks sida kan du läsa mer om boken samt till och med lyssna på kapitlen individuellt utan att behöva ladda ner dem.

Om du vill hämta hela ljudboken, med samtliga kapitel, så kan du göra det via en ZIP-fil direkt från LibriVox. Vissa är också tillgängliga via en strömnings- eller M4B-fil.

Naturligtvis finns LibriVox också tillgängligt som app, både för iOS och Android-enheter. Sajten startades redan 2005 av den Montreal-baserade författaren Hugh McGuire. Sajtens motto är “att göra alla böcker i det offentliga rummet tillgängliga, helt gratis, i ljudformat över internet”.

gratis ljudböcker

Du kan lyssna på ett specifikt kapitel utan att behöva ladda ned hela boken. Det finns flera sätt att hitta en speciell ljudbok. Låter dig få tillgång till nya ljudböcker via poddar. Böckerna finns på många språk. Fungerar på mobila enheter.

gratis ljudböcker

Det går inte att söka ut de mest populära ljudböckerna.

Project Gutenberg

ProjectGutenberg.org är den äldsta sajten på webben (startade redan 1971!) när det gäller gratisversioner, men är i det här sammanhanget kanske mest kända för sin e-boksamling.

De har dock en del ljudböcker som både är inlästa av människor och datorgenererade. Det här är böcker i det offentliga rummet på nätet som har omvandlats till ljudböcker. Dessa är nu tillgängliga gratis för alla som är intresserade.

Det enklaste sättet att hitta en ljudbok på här är att bläddra igenom författarna och titlarna. Du kan också visa dem sorterade på språk och när de lagts till – under de senaste 24 timmarna, de senaste 7 dagarna eller de senaste 30 dagarna.

Ett annat sökalternativ är Top 100-sidan.

gratis ljudböcker

En enorm källa till gratis nedladdningar (dock mest e-böcker!). Stödjer många olika språk. Låter dig spara ned enskilda kapitel eller hela boken.

gratis ljudböcker

I de datorgenererade böckerna flyter inte språket lika lätt och de är svårare att lyssna på. De flesta kapitel har inga beskrivande titlar.

Internet Archive

gratis ljudböcker

Brewster Kahle, grundare av Internet Archive.

Internet Archive har också massor av gratis ljudböcker som du kan ladda ned. Du kan bläddra igenom innehållet via ämne, nyckelord eller varför inte använda sökrutan? Det finns cirka 18 000 resultat för ljudböcker och poesi på denna webbplats.

Ett annat sätt att hitta gratis ljudböcker på Internet Archive är att sortera böckerna genom visningsantal för att hitta de mest populära ljudböckerna. Populära ljudböcker här inkluderar Sherlock Holmes äventyr, Huckleberry Finns äventyr, Jane Eyre, Moby Dick, Krigskonsten (kanske mer känd som The Art of War) och Dracula.

Vissa av ljudböckerna är tillgängliga i flera format så att du kan ladda ner en ljudbok i exempelvis MP3 eller OGG-format.

Mind Webs är en annan del av Internet Archive som har flera dussin klassiska sci-fi ljudböcker på lager.

Själva sajten, Internet Archive, grundades 1996 med fokus på att ge universell tillgång till all kunskap på nätet. Man har också inriktat sig på att spara innehållet på webben (har i nuläget 20+ år webbhistoria).

gratis ljudböcker

Har tusentals ljudböcker för gratis nedladdning. Flera sorteringsalternativ för att hitta en perfekt ljudbok (eller audiobook!). Låter dig filtrera nedladdningarna enligt vissa kriterier. Vanligtvis finns flera ljudformat när du laddar ned. Ljudböckerna kan både laddas ned i helhet eller per kapitel.

gratis ljudböcker

Många av ljudböckerna är dåligt namngivna och även kända verk kan då vara svåra att känna igen. Det finns väldigt få icke-engelska ljudböcker för nedladdning.

Lit2Go

Lit2Go är en unik sajt för gratis ljudböcker. Det unika består i att man organiserar sina ljudböcker utifrån läsbarhet med hjälp av Flesch-Kincaid Grade Level-index.

Varje bok kan laddas ned kapitelvis och innehåller populära klassiska titlar som Alice i Underlandet, Anne på Grönkulla, Oliver Twist, Svindlande Höjder och många, många fler.

Du kan även bläddra bland genrer som äventyr, fabler, fantasy, skräck, science fiction med mera. Ljudböckerna kan också hittas genom olika samlingar som till exempel afrikansk-amerikansk litteratur, amerikanska inbördeskriget eller nu en storfilm på vita duken.

För en del ljudböcker kan du också hämta en PDF-version av texten som du kan följa med i. Andra verk har texten på bokens nedladdningssida.

gratis ljudböcker

Organiserar ljudböcker efter läsnivå. Man har unika genrer för kategorisering. Du kan ladda ned ljudböcker kapitelvis. Ibland ingår e-böcker så att du ska kunna följa med när du lyssnar.

gratis ljudböcker

Det går inte att ladda ned hela boken samtidigt med alla ingående kapitel. Innehåller endast engelskspråkiga ljudböcker.

Här följer den andra fjärdedelen av sajter med gratis ljudböcker

Loyal Books

Det är lätt att använda Loyal Books (som tidigare kallades Books Should Be Free) för att ladda ner gratis ljudböcker. Du kan söka på språk, topp 100 och olika genrer som Barn, Fiction, Fantasy, Deckare samt mer än ett dussin andra sätt.

När du lyssnar kan du göra det på hemsidan, ladda ner kapitlen i MP3-filer eller helt och hållet i en ZIP-fil, hämta hela ljudboken i en M4B-fil för iPhone och iPod, endast spara specifika kapitel, strömma från din Androidenhet med den här appen eller iPhone/iPad via iOS-appen eller till och med få ljudboken via en RSS-läsare.

Webbplatsen är dessutom användarvänlig för skärmläsare, vilket gör att resurserna här också är tillgängliga för personer med synproblem.

gratis ljudböcker

Flera språkalternativ. Lätt att hitta de populäraste ljudböckerna (topp 100). Böckerna är organiserade i ett flertal genrer. Det finns tusentals ljudböcker utan kostnad.

gratis ljudböcker

Få sökalternativ.

Storynory

Om du letar efter gratis ljudböcker för barn (på engelska då bör tilläggas!), så är Storynory ett givet stopp på vägen.

Varje vecka publicerar man en gratis ljudbok bara för barn. Ljudböckerna här inkluderar originalhistorier, sagor, klassiska berättelser, pedagogiska böcker och några små historier för de allra minsta.

Du kan strömma dem direkt från webbplatsen, prenumerera via iTunes eller någon annan tjänst för poddar.

gratis ljudböcker

Perfekt för barn. Inkluderar texten tillsammans med ljudboken. Nya ljudböcker släpps ofta.

gratis ljudböcker

Mycket begränsat utbud i jämförelse med andra gratissajter.

Open Culture

Hos Open Culture samlar man högkvalitativa verk inom kultur och utbildning. Man konstaterar på sajten att alla dessa inspelningar är berikande och gratis, men att det kan vara svårt att hitta dem på egen hand via nätet. Därifrån stammar själva tanken med Open Culture.

Det finns tusen ljudböcker inom fiction, non-fiction och poesi som du kan ladda ner gratis. Bläddra bara ned i den alfabetiserade listan för att titta igenom allt de har att erbjuda.

Böckerna finns också tillgängliga på en mängd andra webbplatser, så vissa av dem kan vara direktlänkar till MP3 medan andra kan strömmas från nedladdningssidan (dock inte tillgängliga för nedladdning).

Förutom gratis ljudböcker har Open Culture också gratis filmer, onlinekurser, språklektioner och e-böcker.

gratis ljudböcker

Ljudböckerna är listade i alfabetisk ordning. Massor av kvalitativa ljudböcker.

gratis ljudböcker

Vissa böcker kan inte strömmas eller laddas ned. Det går inte att sortera eller filtrera listan med ljudböcker. Inga sökalternativ.

Digitalbook.io

Digitalbook.io (som tidigare hette Librophile) är en annan gratiskatalog som gör det enkelt att hitta nedladdningar av ljudböcker.

Bläddra bland de mest populära eller nyligen tillagda ljudböckerna eller titta igenom listan med genrer eller författare. Du kan också se ljudböcker som ”trendar” (extra populära!) för tillfället.

Du kan ladda ner en fullständig ljudbok eller bara specifika kapitel, samt lyssna på det i stycken direkt på webbplatsen.

Totalt finns det över 100 000 artiklar på Digitalbook.io, och medan vissa är ljudböcker, är andra vanliga e-böcker.

gratis ljudböcker

Du kan ändra uppspelningshastighet. Ljudböcker kan spelas som poddar i iTunes. Flera sätt att söka fram din ljudbok. Innehåller massor av välkända titlar såväl som mindre kända.

gratis ljudböcker

Har betydligt fler e-böcker jämfört med ljudböcker.

Här följer den tredje fjärdedelen av sajter med gratis ljudböcker

Light up your brain

Light up your brain har ett flertal gratis ljudböcker som bara är för barn, och du kan strömma dem eller ladda ned dem till din dator.

En transkription av historien är också tillgänglig så att nybörjare kan läsa tillsammans med ljudet.

Sajen har dessutom ett antal gratisspel för barn. Alla är designade för att utmana deras sinnen samt att hålla hjärnan aktiv.

gratis ljudböcker

Ljudböckerna är inriktade på barn. En textversion finns tillgänglig för varje ljudbok. De flesta ljudböckerna är på under 10 minuter.

gratis ljudböcker

Varje ljudbok är en fil. Det finns således inga kapitel. Har enbart ljudböcker för barn.

ThoughtAudio

ThoughtAudio har klassiska litteratur- och filosofiböcker tillgängliga för nedladdning som gratis ljudböcker. Du kan bläddra i hela listan eller söka efter böcker, och även se de senast tillagda.

För att komma åt böckerna måste du antingen lyssna på dem på själva webbplatsen eller hämta dem i omgångar genom att högerklicka på varje del som du vill spara.

Samtliga ljudböcker finns i PDF-form som också är tillgängliga för nedladdning.

gratis ljudböcker

Nedladdningsbara utskrifter i PDF-form av samtliga verk. Inkluderar klassiska ljudböcker. Låter dig strömma direkt från sajten.

gratis ljudböcker

Varje kapitel måste laddas ned separat. Det finns ingen nedladdningsknapp, så du måste högerklicka för att spara ned varje MP3-fil.

Free Classic Audiobooks

Denna gratissajt specialiserar sig på klassiska ljudböcker och ämnet fiction. Vid sökningar kan du få fram de mest populära, nyligen tillagda eller söka på författarens efternamn.

Några exempel på titlar är Romeo och Julia, Det susar i säven, En dos stryknin och Mark Twain´s biografi.

Alla ljudböcker kan laddas ner som en MP3-fil och några av dem även som en M4B-fil (för iPhone/ iPod). Om du vill ladda ned hundratals ljudböcker på en gång, och dessutom stödja webbplatsen, kan du köpa novellerna på en DVD.

gratis ljudböcker

Vissa ljudböcker finns i flera ljudformat. Det här är en perfekt plats för klassikerna. Du kan ladda ned enskilda kapitel eller hela böcker.

gratis ljudböcker

Inte lika många titlar som liknande sajter. Sajten är inte speciellt kul eller trevlig att använda eftersom grafik saknas helt.

Learn Out Loud

Learn Out Loud startades samma år som Librivox, det vill säga 2005. Målet var att kunna visa upp det bästa innehållet gällande ljud- och videoinnehåll inom lärande. Detta har inte förändrats mycket under åren. Dock har man fått rikta om kursen lite grand i och med den strömmande ljudbokens ökande popularitet.

Här finns det tusentals pedagogiska och videotitlar, men också massor av dokumentärer, tal med mera.

Sorteringsmöjligheterna är flera: Nyligen tillagda, slumpmässiga, mest populära eller alfabetiskt. Det finns också specifika kategorier som du kan välja att söka efter. Det är exempelvis vetenskap, teknik, självutveckling, språk, företag samt resor.

Ljudböckerna kan strömmas online, eller om du registrerar dig för ett gratis konto, laddas ned genom att göra ett ”köp” (men de är fortfarande gratis!).

gratis ljudböcker

Låter dig lyssna på tusentals gratis ljudböcker. Tillhandahåller flera sätt att hitta och sortera böckerna. Kategoriserar böcker i unika genrer. Har även dokumentärer, kurser, tal och mycket, mycket mer!

gratis ljudböcker

Ett användarkonto (visserligen gratis!) behövs för att kunna ladda ned böckerna. Vissa böcker är bara gratis under en provperiod.

Här följer den sista fjärdedelen av sajter med gratis ljudböcker

Audiobook Sync

Audiobook Sync (SYNC) är tänkt som ett gratis sommarläsningsprogram för barn från 13 år, men alla kan så klart delta för att få gratis ljudböcker.

SYNC släpper två ljudböcker varje vecka under sommaren. Det är ett perfekt sätt för barn att behålla sin läsförståelse innan de återvänder till skolan, men ger också vuxna tillfälle att få några gratis böcker.

SYNC-tjänsten sponsras av AudioFile Magazine, och böckerna kan användas via appen OverDrive på mobila och stationära enheter.

Du kan anmäla dig via SMS eller e-post för att bli påmind när SYNC släpper nya titlar.

gratis ljudböcker

Uppmuntrar barn och ungdomar att läsa under sommaren. Släpper två nya böcker under varje sommarvecka. Du kan registrera dig för meddelanden om nya boksläpp.

gratis ljudböcker

Ljudböckerna är enbart tillgängliga under sommaren. Begränsar dina nedladdningar till två per vecka.

New Fiction

New Fiction är en unik sajt för ljudböcker som beskriver sina verk som ”moderna radiodraman”.

Det finns inte så många val här men alla är gratis och kan antingen strömmas från webbplatsen eller laddas ned.

gratis ljudböcker

Helt unika ljudböcker. Sajten är lätt att använda.

gratis ljudböcker

Få böcker att välja bland. Böckerna är inte nedladdningsbara i en fil.

Spotify

Gratis ljudböcker på Spotify? Ja, det är sant! Men det finns en hake: Det är bara gratis att ladda ner om du är en betalande användare! Spotify-medlemskap tillåter nedladdning av innehåll medan fria användare enbart kan strömma böckerna.

Ljudböckerna hos Spotify är inte välorganiserade eftersom man är en musikströmningstjänst, inte en sajt för ljudböcker – men det finns en hel del tillgängliga.

Om länken nedan inte innehåller den ljudbok du vill ha, försök att göra en allmän sökning efter ljudböcker på Spotify.

gratis ljudböcker

Låter dig strömma gratis ljudböcker. Fungerar både på datorer och mobila enheter. Innehåller också massor av gratis musik.

gratis ljudböcker

Det är svårt att söka efter ljudböcker bland all musik. Endast betalande kunder kan ladda ned gratis ljudböcker. Du måste ha ett användarkonto för att ens kunna söka efter ljudböcker.

YouTube

På samma sätt som Spotify är YouTube främst en källa för ljudböcker för musik och videos. Men du kan ha tur och hitta några riktigt bra ljudböcker här om du vet hur man söker efter dem.

Om du inte kan hitta en ljudbok på YouTube genom att leta efter namnet följt av ”ljudbok” (till exempel ”the six pillars of self esteem audiobook”) kan du prova Reddit.

När du hittat en ljudbok som du gillar, och så länge du vet att den är offentlig eller är laglig att ladda ned, kan du sedan bara hämta ljudet från videon med en YouTube till MP3-omvandlare.

gratis ljudböcker

Alla ljudböcker du hittar är gratis att strömma. Inget användarkonto behövs för att hitta eller ladda ned ljudböcker. Har förstås också massor av gratis musik och videos.

gratis ljudböcker

Har ingen inbyggd funktion för att söka efter ljudböcker. De flesta böcker har ingen nedladdningslänk.