Ljudböcker i fokus – LibriVox

Ljudböcker online+LibriVox=Sant!

Ljudböcker online i fokus har verkligen denna sajt, som “äger” den största samlingen med gratis ljudböcker på nätet. Man arbetar efter dessa principer:

  • Upplägget kännetecknas av att man är ett icke-kommersiellt, ideellt och annonsfritt projekt.
  • Alla inspelningar doneras sina inspelningar till det publika rummet.
  • Sajten drivs av volontärer.
  • Hela strukturen på sajten ska vara helt öppen.
  • Här välkomnas alla volontärer från hela världen, detta gäller också alla språk.
ljudböcker online
Hugh McGuire

LibriVox startades 2005 av Hugh McGuire. Han har varit involverad, på ett eller annat sätt (som han själv uttrycker det!), i flera uppstarter av liknande projekt. När han inte sysslar med olika projekt spelar han ibland rugby tillsammans med Nordamerikas äldsta rugbyklubb (kanadensiska Westmont Rugby Club). Laga mat, njuta av vin och whisk(e)y, stretcha i tio minuter varje morgon, vara gift med Christine och ha en dotter som heter Beatrice (men kallas för Kiki) fyller hans övriga tid.

Inspirationskällor och volontärarbete

Bland inspirationskällorna till sajten finns, bland annat, Wikipedia, Richard Stallman and the Free Software movement, Creative Commons och Brewster Kahle´s tal: Universal Access to All Human Knowledge. De flesta texterna på sajten kommer från Project Gutenberg och finns även tillgängliga hos Internet Archive. Dessa två räknas också som inspirationskällor av Librivox.

Själva arbetet med en ljudbok går till så här: Volontärer registrerar kapitel av böcker i det publika rummet, och sedan släpps ljudfilerna ut gratis på nätet. Alla inspelningar räknas som allmän egendom, så det står var och en fritt att använda till vilket syfte man önskar.

Volontärarbete för LibriVox är enkelt och kräver ingen tidigare vana av inspelning, ljudteknik, skådespelarerfarenhet eller offentligt talande. Allt som  behövs är en dator, en mikrofon, några gratis inspelningsprogram och förstås din egen röst. Man accepterar alla volontärer på alla språk, med alla typer av dialekter. Det är inte nödvändigt med någon audition, men sajten ser gärna att man gör en 1-minuts testinspelning bara för att kontrollera att alla inställningar är som de ska.

Hela arbetet sker nästan uteslutande via internetkommunikation på sajtens forum. Där besvaras alla frågor av ett mycket vänligt internetkollektiv som, förstås, består helt av volontärer. Vill du bli en del av LibriVox? Då kan du anmäla dig här.

LibriVox på svenska

Som nämndes på startsidan så är de svenska verken inte så vanligt förekommande på gratissajterna. Vad gäller LibriVox så finns det i nuläget 26 inlästa böcker på svenska, samt ytterligare en under bearbetning. För att komma dit så är det bara att klicka på denna länk.