Ljudbok för nedladdning/lån!

Internet Archive+LibriVox=Sant!

Exempelvis ljudböcker online för gratis nedladdning förenar ovan två sajter i ett mycket nära samarbete eftersom de i detta fall befinner sig på samma arena.

Förutom möjligheten att ladda ner ljudböcker gratis har detta webbarkiv enorma mängder av tillhandahållna, digitala versioner av andra publicerade verk. Till dags dato kan man, bland annat, hitta följande:

  • 279 miljarder webbsidor
  • 11 miljoner böcker och texter
  • 4 miljoner ljudinspelningar (inklusive 160 000 live konserter)
  • 3 miljoner videor (inklusive 1 miljon Television News-program)
  • 1 miljoner bilder
  • 100 000 datorprogram

Om man öppnar ett gratis konto, har alla möjligheten att ladda upp media till Internet Archive. Det finns samarbeten med tusentals partners globalt för att spara kopior av deras arbete i speciella samlingar.

ljudböcker online
Brewster Kahle

Själva basen för sajten finns i amerikanska San Francisco (Kalifornien) och grundaren (redan 1996) av Internet Archive heter Brewster Kahle. Han finns fortfarande kvar i organisationen med titlarna: Grundare och digital bibliotekarie. Ska man försöka sammanfatta hans karriär så kan man säga att han är en passionerad förespråkare av allmänhetens tillgång till internet och en framgångsrik entreprenör. Han har en examen från prestigeuniversitet Massachussets Institute of Technology (MIT) i artificiell intelligens (AI). 1989 skapade han internets första publiceringssystem, Wide Area Information Server (WAIS), som senare säljs till AOL. 1996 grundade han Alexa Internet, som katalogiserar webben, och tre år senare säljs detta företag till Amazon.com.

Det finns ett fokus i allt Kahle gjort, nämligen den universella tillgången till all kunskap.

Ljudböcker online för gratis nedladdning eller lån via Open Library

Via sajtens blogg kan man, om man vill, hålla koll på vad som händer, vad som är på gång och vad som är nytt.

Eftersom Internet Archive är ett bibliotek så ägnar man särskild uppmärksamhet åt böcker. Det är nämligen inte alla som har tillgång till ett offentligt eller akademiskt bibliotek med en bra samling. För att kunna ge allmänheten tillgång måste digitala versioner av böcker tillhandahållas.

ljudbok

Ursprungligen startade sajten som ett program för digitalisering av böcker 2005, och idag skannas 1 000 böcker per dag på in på 28 platser runt om i världen. Ladda ner ljudböcker online som publicerats före 1923 eller låna hundratusentals moderna böcker via den Open Library-webbplats som finns tillgänglig.

Vill du hitta ditt närmaste bibliotek så kan du använda våra flikar Bibliotek A-O samt Bibliotek P-Ö.